Ben ik hoogsensitief?
Heb jij soms het idee dat de wereld je overweldigt? Geluiden, indrukken, beelden alles komt rechtstreeks bij je binnen. Je agenda is overvol, de ene afspraak na de andere, je leven zit vol verplichtingen en je holt er doorheen. Het lijkt of ieder ander er totaal geen problemen mee heeft, terwijl jij af en toe het bijltje er bij neer wilt gooien omdat je het niet meer aankan. Je bent zo moe en snap niet waardoor het komt.
Je wilt van het leven genieten net als ieder ander. Uitgaan, werken, een gezin en vrienden dat is wat je wilt. Maar het kost jou veel meer energie dan anderen. Na een dag werken ben je uitgeteld. Een bezoek aan de supermarkt kan je soms overweldigen. Het feestje gisteravond was gezellig maar nu voel je leeg en op.
Herken je dit? Het kan zijn dat je hoogsensitief bent.
Een op de vijf mensen wordt geboren met een verhoogde gevoeligheid. Kort omschreven is een hoog sensitief persoon (HSP) meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Hoogsensitief zijn heeft haar kwaliteiten maar kent ook haar valkuilen. Langdurige overprikkeling kan leiden tot stressgerelateerde klachten en uitputting.
Wil je weten of jij hoogsensitief bent? Doe dan deze test. Dit is een wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst van Elaine Aron. Deze Amerikaanse psychologe is de grondlegster van de term HSP.
Wat is hoogsensitiviteit?
Als je hoogsensitief of hooggevoelig bent, heb je snel de neiging overweldigd te raken door gezelschap, veel lawaai, openbare ruimten of in of op je werk. Alle indrukken, beelden en geluiden komen rechtstreeks bij je naar binnen en worden opgeslagen in je lijf. Ook ben je je heel bewust van je omgeving en van alle stemmingen, sfeer, emoties en spanningen van andere personen. Maar hoe kan dat dan?
Extra zintuig: je voelsprieten
Als hoogsensitief persoon (HSP) heb je een extra zintuig. De zogenaamde antennes of ‘voelsprieten’. Naast je gewone zintuigen neem je met je voelsprieten veel meer waar dan een gemiddeld persoon en pik je zeer gedetailleerde informatie op uit de omgeving. De verwerking van de waarnemingen is hierdoor enorm intens en veel tegelijkertijd. Dit is een ongekend handige eigenschap voor menige functie in een bedrijf, maar als je stelselmatig overbelast wordt, raak je op den duur ‘overprikkeld’. Je kunt dan bewust of ongemerkt vermoeid, gestrest, chaotisch of 'prikkelbaar' worden. En langdurige overprikkeling kan leiden tot stressklachten en uitputting.
Prikkels
In het dagelijks leven word je veel blootgesteld aan prikkels. Prikkels kunnen de reactie zijn op een hard geluid, maar ook een fel licht of een sterke geur kan daarvoor zorgen. Ook op je werk. Je collega die hard pratend zijn telefoongesprek voert. De radio op de achtergrond. Tijdens het reizen met openbaar vervoer word je blootgesteld aan prikkels: de energieën van andere reizigers, geluiden en geuren. In een mensenmassa verkeren, zoals tijdens een concert. Zelfs een bezoek aan de supermarkt zorgt weer voor een combinatie van prikkels, die als hoogsensitief persoon heftig bij je binnen kunnen komen. Je beschikt als HSP bovendien vaak over een extreem gevoelige huid. Een hoge kraag voelt meestal niet prettig en labeltjes in kleding haal je er het liefste meteen uit. En naast de reguliere zintuiglijke waarneming, voelen hoogsensitieve personen emoties, sfeer en spanningen van andere personen bijzonder goed aan. Hierdoor krijg je zelfs prikkels binnen op gezellige verjaardagsfeesten en saaie vergaderingen.
Je ziet, je krijgt enorm veel prikkels binnen op een dag. En als je je niet bewust bent van je hoogsensitiviteit of niet weet hoe je hiermee om kunt gaan, kan dat leiden tot stressgerelateerde klachten en uitputting.
Kwaliteiten
Hoogsensitief zijn is een karaktereigenschap. Het is geen aandoening of ziekte. Sommige mensen zeggen nog wel eens dat ze HSP hebben maar dit is onjuist. Je hebt geen HSP maar je bent een HSP, een hoog sensitief persoon. En daar mag je trots op zijn. Je hebt namelijk een aantal zeer goede kwaliteiten en eigenschappen in huis. Hoog sensitieve personen zijn:
• zeer plichtgetrouw
• loyaal
• rechtvaardigheid en respect zijn belangrijke waarden
• wat je doet, doe je vol overgave
• goed in details
• intuïtief
• vaak begaafd
• attent op de behoefte van anderen
• hebben een goede invloed op het sociale klimaat van de werkvloer.
Ik ben hoogsensitief. Wat nu?
In de praktijk weten mensen vaak niet dat ze hoogsensitief zijn. Ze begrijpen niet wat er met hen aan de hand is en hebben soms al diverse instanties afgelopen. Een ander heeft toch ook geen problemen met een werkweek van 40 uur en een druk bezet weekend?
Niet zeuren, gewoon doorgaan. Totdat je lijf je weer eens terugfluit...
Het is dan ook niet vreemd dat je met hooggevoeligheid vaak het idee krijgt anders te zijn dan anderen en over je eigen grenzen gaat. Als je eenmaal begrijpt dat je hooggevoelig bent vallen alle puzzelstukjes op hun plaats. Dat was ook mijn ervaring. Dit is een belangrijke bewustwording maar vaak ben je er dan nog niet.
Begeleiding bij hoogsensitiviteit
Doordat jij niet geweten hebt dat je hoogsensitief bent en je anders voelde als anderen, ben jij je zeer waarschijnlijk aan gaan passen aan jouw omgeving. Je bent automatisch de aandacht gaan richten op die anderen, de buitenwereld. Jouw voelsprieten staan voortdurend gericht op de buitenwereld. Daarom komt er ook zoveel bij je binnen. Hierdoor ben je het contact met je eigen kern, je binnenwereld verloren en ben je uit balans geraakt. Een laag zelfbeeld en een gebrek aan eigenwaarde kunnen het gevolg zijn van het niet herkennen of onderkennen van de eigen hooggevoeligheid. Door begeleiding te zoeken kun je leren om met jezelf en de hooggevoeligheid om te gaan, je voelsprieten meer naar binnen te richten en je balans herstellen en behouden. In het proces worden jeugdervaringen in een nieuw daglicht geplaatst, je zelfbeeld verandert, de balans wordt gevonden en er komt rust.
Ik begeleid je graag. Wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Neem voor een vrijblijvend en oriënterend kennismakingsgesprek contact op via het formulier.
Kennismaken
Graag nodig ik je uit voor een vrijblijvend en oriënterend kennismakingsgesprek. Neem voor meer informatie contact op.