Het plan: 🙂 De realiteit: 🙁
Een nieuw jaar. Ik hoop dat je een goede tijd hebt gehad. Ik heb de eerste weken altijd wat moeite om opgang te komen. Als een stoomtrein die net van het station wegrijdt. Structuur en regelmaat in de week bieden mij nu weer houvast. Maar ik merk, ik heb er zin in! Het voelt voor mij als een jaar waarin alles op zijn plek gaat vallen. En de vruchten geplukt mogen worden van al het eerdere (innerlijk) werk dat ik verricht heb. Ik moet je eerlijk bekennen, dit is de eerste keer dat ik zo een nieuw jaar inga. Dat is echt jaren heel anders geweest en dat voelde zwaar.
Hoe is voor jou het nieuwe jaar begonnen? Ben je het nieuwe jaar ingegaan met nieuwe voornemens? En lukt het je daaraan te houden?
En voor je gezin? Hebben jullie het fijn gehad samen of werden de grenzen opgezocht? Gaat je kind blij naar school of is de dagelijkse strijd weer begonnen?
Je had het je nog zo voorgenomen…
Op de overgang van oud naar nieuw denken we vaak: ‘En nu ga ik het echt anders doen.’ Of: ‘Ik ga hier nu echt mee stoppen.’ En wellicht hou je het even vol, en dan verval je toch weer in je oude patronen en gedrag. Of kom je niet in beweging en ga je het niet aan. Je bent teleurgesteld in jezelf. Je hebt gefaald. Het is je weer niet gelukt. Je weet het wel maar ik kan het niet vaak genoeg herhalen: Het heeft geen zin om jezelf naar beneden te halen. Stop daarmee. Je ontkracht jezelf en daarmee nemen klachten en lasten juist toe en wordt het veel moeilijker.
Waarom lukt het niet?
Het lijkt een goed moment zo een nieuw jaar met nieuwe kansen en mogelijkheden maar er is meer nodig. Iets wat je altijd zo hebt gedaan, verander je niet zomaar. Daar is een reden voor. En daarbij neem je altijd jezelf en je bagage met je mee. En er is nogal een verschil tussen een handtas of een koffer. Dus stop ook maar met vergelijken. Het zegt niets over jou. En ook niets over de ander trouwens. Wat sleep jij ongemerkt met je mee?
Onbewuste bagage
We maken allemaal deel uit van systemen. Familie, het gezin waar je vandaan komt (en nu hebt), organisaties, relaties. Zo is alles en iedereen met elkaar verweven en verbonden. Daarin kun je je gesteund voelen. Op je plek zijn en je prettig en gezien voelen. Dan is er rust en balans en zal je geen lasten ervaren. Maar in de systemen treden heel gemakkelijk verstrikkingen op en die kunnen vrij hardnekkig zijn. Eigenlijk ontkomt niemand hieraan alleen varieert de mate waarin. Generatie op generatie wordt je ook ‘belast’ met thema’s en overtuigingen waar je niet om gevraagd hebt. Zeker als je hooggevoelig bent, openstaat, ben je de perfecte persoon om ‘belast’ te worden met je familiesystemen. En ben je waarschijnlijk ook als gevoelig kind voor je ouders gaan zorgen en dragen. En nu zorg je nog steeds graag voor anderen. Dan heb je best een zware koffer.
Maak de weg vrij
En zo kan het dus zijn dat je je iets voorneemt. Dat wat je echt wilt veranderen, anders wil gaan doen in het nieuwe jaar, maar het lukt je niet. Je vervalt weer in het oude. Je blokkeert. Komt niet in beweging. Iets belemmert jou. Wat je dan nog niet weet, is wat er in jouw bagage zit. Dat wat er voor zorgt dat jij die beweging niet kunt maken. Het doen van een opstelling, is echt een fijne manier om daar wel inzicht in te krijgen en dit werkt op de diepere laag door. En vaak met een paar sessies is de weg vrijgemaakt en kun je wel de beweging maken. En dit heeft invloed op het hele systeem. En ik spreek uit ervaring.
Ouder en kind
Als ouder heeft dat wat jij met je meedraagt en hoe jij je voelt en gedraagt, invloed op je gezin, zeker op hooggevoelige kinderen. Die hou je niet voor de gek. Zij voelen het als het niet klopt en daar kunnen ze heftig op reageren en lasten van ondervinden. Vaak is het ook onbewust en spiegelt je kind iets in jou. Het wil jou iets duidelijk maken. Vaak gebeurt dit op een manier wat voor frictie zorgt en als ‘probleemgedrag’ wordt omschreven. Via het doen van opstellingen kun jij je kind helpen. Het innerlijk werk dat jij verricht heeft direct invloed op je kind. Als jij de balans en orde in het systeem herstelt, zal je kind ook meer in balans zijn. Zo komt er weer rust.
De voordelen van een 1-op-1 opstelling
In de praktijk werk ik met 1-op-1 opstellingen. Er zijn geen representanten nodig. Hierdoor blijft de sessie privé en ervaar je niet het ongemak en de onveiligheid van een groep onbekenden. Bijna alle thema’s, vragen, dilemma’s en verlangens zijn op te stellen. Wil je weten of ik je kan begeleiden of heb je andere vragen? Je kunt altijd vrijblijvend een afspraak met mij maken. Zowel in de praktijk, telefonisch of via Skype. Stuur mij een bericht en ik neem contact met je op.
Ik wens je toe dat de weg wordt vrijgemaakt zodat je je eigen pad kunt gaan bewandelen. Kom in beweging en zet nu de eerste stap. Mail je me?
Wat mooi omschreven Petra! En wat kan ik uit ervaring spreken dat zo’n 1-op-1 opstelling die je begeleidt spot on is. Het benoemen wat nog geen plek had, niet gezien was, is pure heling en een uitnodiging te veranderen van idee, van gezichtspunt, van gedachten en van handelen. Mijn ervaring met opstellingen is dat het effect erg samenhangt met de begeleider/opsteller. Jij kunt als geen ander zien wat er gezien wil worden maar nog niet zichtbaar is. Dank!
Dankjewel Nynke voor je mooie complimenten en dat je jouw ervaring deelt. Het was fijn om getuige te mogen zijn van jouw vrij maak proces.
Liefde klopt!Wat een vriendelijke aandacht voor kind, ouder en gezin. Wat een zuiver beeldend onderscheid in veranderen en overgaan. In licht en vertrouwen heel je Petra vanuit je diepe ervaringen. Dank voor je liefdevolle pure inzet.
Dankjewel Paul, voor je mooie woorden.